Ons brood


BIOLOGISCH DESEMBROOD



Wij maken heerlijk houtgestookt desembrood van lokaal, biologische graan.  Op deze pagina verklaren we onze keuzes als bakker.



LEKKER EN GEZOND


Wij werken met meel van graan dat beter scoort op smaak en voedingswaarde dan op bakkwaliteit; het bevat meer mineralen en beter verteerbare gluten. We verkiezen trage maling op steen, omdat zo voedingswaarde en smaak bewaard blijven. En dat merk je: met 2 à 3 sneetjes van ons brood heb je al flink gegeten. En omdat ons brood van nature zo smaakvol is, kan er minder zout in en geen ander vet dan de kiemolie. Ons brood is dus lactosevrij en veganistisch.  Zo lekker dat beleg overbodig wordt!


DESEM, MAAR NIET ZO ZUUR


Al onze desembroden worden met natuurdesem bereid, zonder toevoeging van gist.  We fermenteren minimaal 5u om de mineralen uit de zemelen opneembaar te maken voor ons lichaam. Wij kiezen voor een fermentatie op kamertemperatuur met een melkzure gisting. Ons desembrood is daardoor heel zacht van smaak en dus voor velen toegankelijk.


HANDWERK


We hydrateren onze degen sterk, opdat ons brood lang vers kan blijven. Maar nat deeg is plakkerig en ongeschikt voor gemechaniseerde verwerking. Ook door het bewust gebruik van meel met minder gluten is ons deeg plakkerig. Daarom kneden wij traag en soms zelfs met de hand. Het delen en opbollen gebeurt ook met de hand. Ons brood is dus bijna volledig handwerk.


HOUTOVEN ALS PROJECT


Wij bakken bewust met een houtoven. Op de eerste plaats geeft hout dat onvervangbare aroma aan brood.  Hout is ook een vernieuwbare, lokale energiebron. Wij sprokkelden in het verleden samen met onze klanten in Meerdaelwoud en gebruiken ook nu lokaal brandhout. Tot slot heeft een bakuis met een mooie houtoven de potentie uit te groeien tot een semi-publieke ontmoetingsplek, waar gezellige evenementen mensen verbindt. Dorien Knockaert schreef hierover in haar artikelenreeks over traag brood.



GEEN KRUIMEL GAAT VERLOREN


Desembrood bewaart van nature lang (weken) en dát zonder additieven. Bewaren doe je best ongesneden, bijvoorbeeld in een katoenen zak of doek. Ons kruim blijft 2-3 dagen mals. Blijft er na 3 dagen nog brood over, dan kan je toasten. Desembrood kan je  invriezen. Gebruik een plastiek zak om vriesbrand te voorkomen. Door brood licht te vochtigen en 5 minuutjes te bakken op 200C, wordt het weer kraakvers!



ALLERGENEN INFORMATIE


Alle onze broden zijn vrij van ei, melk, soja en lupine, selderij, pinda`s, mosterd, vis, weekdieren, schaaldieren en zwaveldioxide. In walnotenbrood zitten noten en in pitjesbrood zit géén sesamzaad. In alle broden kunnen sporen van noten zitten, maar wij werken op een allergie-bewuste wijze die kruisbesmetting zoveel mogelijk voorkomt. In alle broden zitten tarwegluten. De keuze van de graanvariëteiten, de lange fermentatie en hoge hydratatiegraad maken ons brood goed verteerbaar voor gluten-intoleranten, maar niet voor coeliakie-patiënten.